luni, 5 octombrie 2009

Cand se completeaza si se depune declaratia 010

Cand se completeaza si se depune declaratia 010

Ori de cate ori se modifica vectorul fiscal. Pentru firmele mici asta inseamna:

1. Daca firma nu a avut salariati si a inregistrat cel putin 1 (unu) contract de munca, se inregistreaza declaratia 010 in maxim 30 de zile calendaristice de la schimbarea vectorului fiscal, respectiv pentru luarea in evidenta ca platitor de contributii salariale corespunzatoare. Daca aveti contract de munca cu data de 12 ale lunii si il inregistrati la ITM in data de 30 ale lunii (aveti 20 de zile la dispozitie sa-l inregistrati), vectorul vostru fiscal se modifica cu data de 12 ale lunii! Asa ca aveti 30 de zile la dispozite sa depuneti 010 la administratie. Numarati zilele calendaristice pentru ca unele luni au 31 de zile si sa nu calculati gresit. La depunerea declaratiei unele administratii cer copie de pe actul doveditor, in cazul asta de pe contract.

2. Daca aveati angajati si il dati afara pe ultimul, veti depune 010 si veti completa scoaterea din evidenta a contributiilor corespunzatoare (uneori se cere copie de pe decizia de incetare a contractului).

3. Daca firma este microintreprindere cu plata impozitului pe venit si nu mai are salariati timp de 60 de zile, ea se transforma in platitoare de impozit pe profit 16%. Deci veti depune 010 pentru scoaterea din evidenta ca platitor pe veniturile microintreprinderii si de luare in evidenta ca platitor de impozit pe profit.

4. Daca firma depaseste cifra de afaceri de 100.000 de euro sau 9 salariati (de la 10 in sus, inclusiv) se transforma automat in platitoare de impozit pe profit. Deci veti depune 010 pentru scoaterea din evidenta ca platitor pe veniturile microintreprinderii si de luare in evidenta ca platitor de impozit pe profit.

5. Aveti grija la Registrul Comertului, pentru ca avocatul care se ocupa de firma sa stie exact ce inregistreaza. Daca inregistreaza firma direct acolo cu luarea in evidenta a contributiilor salariale etc, va trebui sa depuneti toate declaratiile corespunzatoare: somaj, state, sanatate, ITM etc.

6. Unde gasiti actualizat formularul 010 - atentie sa nu completati pe un formular descarcat de pe Internet si care este din anii precedenti.

www.mfinante.ro....alegeti ANAF..... alegeti Asistenta contribuabili... alegeti, din stanga “Toate formularele cu explicatii”.


Pentru alte informatii puteti adresa intrebari la adresa de mail contabilitatea_firmelor@yahoo.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu