joi, 1 octombrie 2009

Cum iti deschizi o firma noua

Cum iti deschizi o firma noua

In primul rand, nu cumpara o firma deja existenta pe piata fara sa o verifici atent din toate punctele de vedere: administratie, somaj, registru, ITM, furnizori etc.

Daca, totusi, vreti sa deschideti o firma, ce trebuie sa stiti.

-Nu puteti fi asociat unic decat la o singura firma. Daca sunteti deja la una, la a doua, a treia etc nu puteti fi asociat unic ci trebuie sa aveti 1, 2 sau cati asociati vreti.
-In primul rand aveti nevoie de rezervarea de nume. Se obtine la registrul Comertului in 30 de minute. Mergeti la ei la Informare initiala si spuneti ca vreti formular pentru rezervare de nume. Il completati, platiti la casierie suma respectiva, apoi depuneti copia de pe plata si hartia initiala la biroul unde se fac rezervari. In 30 de minute obtineti rezervarea;
-Aveti nevoie de Act constitutiv – verificati la registrul comertului daca se accepta sub semnatura privata. Ce inseamna asta. Asta inseamna ca il faceti voi pe calculator, il printati si il semnati. Daca nu se accepta sub semnatura privata, are nevoie de stampila de avocat sau de notar.
-De la administratia financiara de care apartineti aveti nevoie de cazier fiscal – costa 20 de lei si este valabil 15 zile! Daca va duceti cu actele la Registru dupa 15 zile de la eliberarea cazierului fiscal, va duceti degeaba.
-Aveti nevoie de specimen de semnatura – il dati la un notariat; daca sunt mai multi asociati, fiecare trebuie sa dea acel specimen de semnatura;
Tot la notar va mai trebuie o declaratie ca puteti fi asociat (sau asociat unic) (eventual asociat si administrator) in firma;
-Va trebuie cont de capital la o banca – nu puteti deschide cont curent, pentru ca doar firmele pot face asta. Platiti 200 lei capitalul social si vi se va da o hartie ca aveti cont de capital acolo. Unele banci cer AGA sau decizie a asociatului unic pentru deschiderea de cont. Hartia de la banca ii faceti o copie si depuneti la dosar COPIA, penrtu ca de original aveti nevoie ulterior in contabilitate, altfel nu puteti evidentia capitalul social – multi depun originalul si raman cu suma agatata in contabilitate, fara vreo dovada de depunere.
-Aveti nevoie de dovada de sediu. Pentru asta va trebuie un contract de comodat sau de inchiriere pe o camera / casa / apartament. La acest contract se depune copie de pe actul de proprietate – ca sa se vada cine e proprietar – inclusiv de pe schita casei. De asemenea, se depune in tabel cu toti vecinii din jurul apartamentului respectiv care sunt de acord ca acolos a figureze firma respectiva – se iau vecinii de sus, jos, stanga si dreapta apartamentului respectiv. Hartia trebuie semnata de Presedintele Asociatiei de Proprietari, cu nume in clar, semnatura si stampila. Este bine sa verificati initial la Registrul Comertului daca la adresa respectiva figureaza vreo alta firma, pentru ca daca este asa, nu veti primi aprobare pentru a voastra si veti ramane cu dosarul agatat la registru si taxele platite degeaba.
-Copie de pe actul de identitate al asociatilor.
-De la Registrul Comertului se iau formularele ce trebuie completate la deschiderea firmei – specificati acolo daca la sediul social veti avea activitate sau nu.
Taxele de Registru sunt in jur de 350 – 400lei.

Inca mai vreti sa deschideti firma? Atunci trebuie sa stiti ca inchiderea unei firme costa mai mult decat deschiderea firmei.

Pentru alte informatii puteti adresa intrebari la adresa de mail contabilitatea_firmelor@yahoo.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu