marți, 10 noiembrie 2009

Eliberarea certificatului de inregistrare

Eliberarea certificatului de inregistrare

Microintreprinderile dobandesc personalitate juridica, conform legii, de la data inregistrarii in registrul comertului a incheierii judecatorului-delegat, prin care se dispun autorizarea constituirii si inmatricularea.
La inmatriculare, microintreprinderilor li se elibereaza certificatul de inregistrare continand numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare atribuit de Ministerul Finantelor Publice, insotit de incheierea judecatorului-delegat, precum si de alte acte prevazute de prezenta lege. Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare este de 3 zile, calculat de la data inregistrarii cererii.
Certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare, este documentul care atesta ca persoana juridica a fost luata in evidenta oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si in evidenta organului fiscal.
In vederea atribuirii codului unic de inregistrare de catre Ministerul Finantelor Publice, oficiile registrului comertului de pe langa tribunale transmit direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, pe cale electronica, Ministerului Finantelor Publice, datele referitoare la inregistrarile efectuate in registrul comertului si cele continute in cererea de inregistrare fiscala depusa de microintreprinderi.
Pe baza datelor transmise, Ministerul Finantelor Publice atribuie, in termen de maximum 8 ore, codul unic de inregistrare.
Certificatul de inregistrare eliberat microintreprinderilor de catre Biroul unic tine loc si de certificat de inregistrare fiscala. Eliberarea certificatului de inregistrare si a anexei da dreptul microintreprinderii sa-si inceapa activitatea. Microintreprinderile sunt obligate sa afiseze certificatul de inregistrare fiscala in locurile unde se desfasoara activitatea. Microintreprinderile au obligatia de a mentiona codul unic de inregistrare propriu pe facturi, scrisori, oferte, comenzi sau orice alte documente emise. Documentele prezentate de microintreprinderi bancilor, organelor fiscale si altor institutii publice, contribuabililor si altor persoane interesate, fara a avea inscris codul unic de inregistrare fiscala a emitentului, nu sunt valabile ca documente fiscale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu