joi, 1 octombrie 2009

Sfaturi utile pentru cei care vor o firma

Sfaturi utile pentru cei care vor o firma

Primul sfat de care ar trebui toata lumea sa tina cont este: NU VA DESCHIDETI FIRMA. Toti au impresia ca administrarea unei firme este joaca de copil. Gresit. Nu ca voi nu puteti administra o firma, ci pur si simplu pentru ca o firma inghite bani inainte de a produce. Nu vorbesc despre cheltuielile de deschidere care sunt marunte si se pot recupera ulterior, ci vorbesc despre cheltuielile LUNARE pe care le presupune existenta unei firme.

Sa presupunem ca nu faceti nimic cu o firma. In conditiile astea voi veti plati LUNAR:

-impozitul forfetar – 183,33 lei, platibil trimestrial pana pe 25 a lunii urmatoare trimestrului. Trimestrele sunt: I – ianuarie, februarie, martie; II – aprilie, mai, iunie; III – iulie august, septembrie; IV – octombrie, noiembrie si decembrie. Penalizarile de intarziere sunt de 0,1% pe zi! Inmultiti cu 12 luni…
-contabilul care se ocupa de depunerea de declaratii. Daca nu depuneti declaratiile, amenda minima este de 500 lei pentru fiecare declaratie nedepusa. Cum administratorii nu se pricep la asta, apeleaza la contabil. Costul (la negru) al unui contabil care sa se ocupe de depunerile de declaratii pe zero (fara activitate) sunt de minim 100 – 150 lei. PE LUNA; inmultiti cu 12 luni
-acelasi contabil, la depunerea de bilant va solicita bani suplimentari, asa cum procedeaza toata lumea – personal sunt de acord cu asta, pentru ca bilanturile semestriale dau ceva de furca. Plus ca trebuie semnate de firma de contabilitate sau expert contabil, care si firma si expert percep o suma de bani pentru a semna un bilant – iarasi foarte normal. Costul minim al unui bilant (sunt 2 pe an) este de 150 – 200 lei. Inmultiti cu 2.

Astea sunt cheltuielile pe care le faceti intr-un an DACA FIRMA NU ARE NICI UN FEL DE ACTIVITATE.

-daca firma are un salariat, costurile de contabilitate cresc exponential. La fel si bilantul.

In plus, trebuie sa stiti ca o firma incepe sa scoata profit dupa un an de zile – dupa 6 luni costurile ar trebui sa fie partial acoperite. Daca asta nu s-a intamplat dupa 1 an, cesionati firma: ori nu merge ori nu aveti segmentul de piata eficient.

Pentru alte informatii puteti adresa intrebari la adresa de mail contabilitatea_firmelor@yahoo.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu